RSS

20 Mart 2013 Çarşamba

Şimşir Bitkisi ( Buxus sempervirens )


Buxus sempervirens
Şimşir

Nisan-Mayıs aylarında açan çiçekleri etkisizdir.Çok yavaş büyür.Sığ köklüdür.Besince zengin, iyi drenajlı, serin, nemli, gevşek ve kireçli topraklarda iyi gelişir.Tohum ve çelikle üretimi yapılır.Park ve bahçelerde soliter veya gruplar halinde, taş ve kaya bahçelerinde kullanılır.Budanabilir.Hava kirliliğine dayanıklıdır.


Şimşir bitkisi çalı ya da nadir olarak bazı türleri ağaç formunda olan bir bitkidir. Her dem yeşil kalabilen bitkilerdendir. Genelde park ve bahçe düzenlemelerinde, dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilirler. Şimşir genelde dayanıklı bir bitkidir. Yetiştirmesi kolay bir bitki olduğundan hemen her yerde görebilirsiniz.

Çit bitkisi olarak da kullanabilirsiniz. Bahçeniz için iyi bir çit olacaktır. Şimşir tam bir bahçe bitkisidir. Kolayca şekil verilebileceğinden istediğiniz şekilde budayabilirsiniz.

Şimşir bitkisinin toprak isteği; organik madde bakımından zengin, nemli, geçirgen ve havadar toprakları çok sever. Ayrıca humus bakımından zengin toprak seçimi ve bir miktar da kireç içermesi daha iyi olacaktır. Toprağının gevşek olması köklerinin gelişimi açısından önemlidir.

Aydınlık, yarı gölge ve gölge yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ancak gölge yerlerde bitkinin renginin daha da koyulaştığı, renginde bozulmalar olduğu görülmüştür. Bu yüzden aydınlık yerleri tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır.



Donlara karşı fazla dayanıklı değildir. Soğuklara hassastır. Daha çok ılıman ve sıcak iklimleri sever.

Yaz aylarında bolca sulanması gerekir. Toprağının yazın sürekli olarak nemli tutulması gerekir. Sonbahar ve kış aylarında, yani bitkinin dinlenme dönemine girdiği zaman, su isteği azalacaktır. Bu yüzden az miktarda sulamanız yeterli olacaktır. Bu dönemde fazla sulama yapmak bitkinize zarar verecektir.

Şimşir bitkisinin üretimi daha çok çelik ve bölme yöntemi ile yapılır. Tohumla üretim çok zahmetli ve uzun süreceğinden tercih edilmez.

0 yorum:

Yorum Gönder