RSS

28 Mayıs 2013 Salı

Çeşme Papatyası (Chrysanthemum frutescens )


Chrysanthemum frutescens
Çeşme papatyası

Mayıs-Kasım-Mart ayları arasında açan çiçekleri kısa saplı, ortası sarı, kenarları beyaz renklidir.Hızlı gelişir.Kökleri sığ ve dayanıklıdır.Kumlu, geçirgen toprakta iyi yetişir.Üretimi kök ayırma veya tohum ile yapılır.Park ve bahçelerde bordür bitkisi olarak ya da kaya bahçelerinde kullanılır.



Fideden belkide en kolay yetiştirip geliştireceğiniz bitkilerin başında gelir Argyranthemum'lar. Ülkemizde Çeşme papatyası olarak bilinse de aslında Dünya'nın hangi bölgesinde yetiştirilirse oranın ismini alır. Bitki o kadar zahmetsiz ve kolay gelişip çiçeklenir ki haliyle her yetiştiren sahiplenir işte bu nedenle bu muhteşem bitki bizde Çeşme papatyası iken Amerika'da Boston papatyası, İngiltere'de Margaret papatyası olarak bilinir.


Tek bir fideyi dahi toprakla kavuştursanız, evet yanlış okumuyorsunuz bir sezonda kompact bodur varyeteler 40-50 cm çapa, iri varyeteler ise 1 buçuk metre en yaklaşık 80 cm de boya ulaşabilir. Sakın fotoğraflara bakıp benim çiçeklerim hiçbir zaman böyle çiçeklenmiyor demeyin zira Argyranthemum'lar çiçeklenmek için yaratılmışlardır.

Çiçeklenme dönemi: Erken
Çiçekler: Büyük pembe uzun süre dayanan çiçekler yalınkat
Yapısı: İyi dallanan kompakt gelişen bodur saksı serisi
Konum: Güneşli ve yarı gölge alanda sağlıklı gelişir
İklim: Türkiye genelinde yetiştirilmeye uygundur. Kışları sert geçen ve uzun süreli don yaşanan bölgeler ve yazları aşaırı sıcak geçen Güney sahil kesiminde bitki tek yıllık olarak dikilebilir. Bunun haricinde İzmir gibi ılıman bölgelerde bitki ömürlü olup uzun yıllar gelişerek çiçeklenmeye devam eder. Dalından kolaylıkla üretilebildiğinden devamı sağlanabilir.


Dikim ve bakım:

Geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi kaliteli saksı toprağına dikimini yapın. Akıllı Granül Gübre ile sezon başında yapacağınız uygulama sezon boyu bitkinin gelişimini destekler, çiçeklenmesini artırır. Mini fide dikiminden sonra bitki ilk sürgünlerini vermeye başladığında, daha küçükken uzayan başları tırnağınızla kopartın. Bu dallanmayı teşvik edeceği gibi çiçeklenmeyi de artırır. Fide iyice geliştikten ve tüm don riski geçtikten sonra dış mekana alabilirsiniz. Dış mekanda yetişeceği yere almadan önce; bitkiyi gündüzleri dışarıda geceleri içeride tutarak dış koşullara alıştırmanız, bitkinin gelişimi açısından en doğrusu olacaktır.

Sezon boyunca düzenli sulayın. Kuraklığa dayanıklıdır ancak saksı yetiştiriciliğinde saksı uzun süre susuz bırakılmamalıdır. Bitki saksı dışında toprağa alındığında daha hızlı bir gelişim gösterebilir.


0 yorum:

Yorum Gönder